Tutaj powinien być opis

„ JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA” KONKURS DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH Z TERENU GMINU POTOK WIELKI

30 marca 2023 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku przeprowadzony został konkurs wiedzy pt. „Jakość żywności i żywienia”, adresowany do uczniów klas ósmych szkół podstawowych z terenu naszej gminy. Celem konkursu było poszerzenie wiedzy i nabycie nowych doświadczeń przez uczestników w zakresie jakości żywności i żywienia oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Główną jego ideą było kształtowanie postaw, w szczególności odpowiedzialności za własne zdrowie.
Naszą szkołę reprezentowała grupa ósmoklasistów w składzie: Natalia Nosal, Wiktoria Kolano, Aleksandra Sadowski, Kacper Lenart i Piotr Powęska.
W I etapie uczniowie zmagali się z testem z zakresu znajomości zasad odżywiania i szeroko pojętej jakości żywienia. Kolejnym etapem było rozpoznawanie przypraw i artykułów spożywczych oraz smaków produktów żywieniowych z zawiązanymi oczami. Uczniowie wykazali się dużą wiedzą i świetnie poradzili sobie z zadaniami konkursowymi. 
Ostatecznie komisja wyłoniła zwycięzców,  pośród których znalazła się uczennica naszej szkoły – Wiktoria Kolano, która zajęła II miejsce w konkursie. 
Wszyscy uczniowie zostali nagrodzeni przez dyrektora ZSCKR w Potoczku pana Dariusza Wolana,  atrakcyjnymi nagrodami, upominkami i dyplomami.
Na zakończenie odbył się poczęstunek przygotowany przez uczniów  pierwszej klasy Technikum z ZSCKR w Potoczku w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. 
Dziękujemy nauczycielom p. Helenie Ślusarz, p. Monice Kosikowskiej, p. Agnieszce Zarzecznej i p. Ilonie Kramskiej za zaproszenie na konkurs oraz miłą i serdeczną atmosferę.